На днешния ден: От този свят си отива Фреди Меркюри

3773 преглеждания

Той е един от най-великите поп и рок музиканти на 20 век

На 24 ноември 1991 г., в дома си в Кенсингтън, Великобритания, от този свят си отива легендарния музикант и вокалист на Queen – Фреди Меркюри. Той е само на 45 години и предния ден признава публично, че е болен от СПИН. Причина за смъртта му е остра пневмония, предизвикана от синдрома на придобита имунна недостатъчност. През последните дни, изключително отпаднал, той спира приема на поддържащи медикаменти и пие само болкоуспокояващи, загубил надежда, че може да се излекува.

Един от най-великите поп и рок музиканти на 20 век е роден на 5 септември 1946 г. в Занзибар. Той е от етноса парси, получава своето образование в Занзибар и Индия, като през 1959 г. семейството му се премества в Лондон. Там, в разрез с желанието на родителите си той постъпва в Колежа по изкуства и дизайн. Свири на пиано от седемгодишен. През 1969 г., докато пее в клуб в Ливърпул с групата си Idex, се запознава с музикантите Брайън Мей и Роджър Тейлър, които търсят вокалист за своята група.

В края на годината, тримата основават своя група, която по идея на Фреди е наречена Queen. През 1970 г. е първият им концерт, а през 1971 г. към тях се присъединява и постоянния им басист – Джон Дийкън. Четиримата музиканти постоянно експериментират и развиват своя талант и стилово разнообразие на групата. На 31 октомври 1975 г. правят революционен пробив в музиката, като издават близо шестминутната песен от албума им „Нощ в операта“ – Бохемска рапсодия. Сингълът на песента става платинен, а видеото към него е в основата на индустрията на музикалните видеоклипове, която се развива с бързи темпове впоследствие.

Фреди Меркюри е текстописец, пианист и певец. Диапазонът му е четири октави, а неповторимия му сценичен стил и иновации, които той и другите музиканти от Queen въвеждат ги превръщат в изключително желани и интересни за публиката. До началото на 80-те, „Куийн“ са една от най-големите концертиращи рок групи в света, и представянето им на „Лайв ейд“ през 1985 г. се разглежда като едно от най-великите в историята на рока.

Четиримата музиканти работят постоянно, като независимо от заболяването си, Фреди продължава да прави записи и да създава музика почти до последния си ден. Смъртта му е шок за музикално артистичния свят. На 20 април 1992 г., пред 72 хил. души, на стадион Уембли се състои концерт в  памет на Фреди Меркюри. Освен останалите трима членове на групата, в концерта взимат участие и световни звезди, сред които „Металика“, „Гънс Ен' Роузис“, Seal, „Деф Лепард“, Роджър Долтри, Робърт Плант, Лиса Стенсфилд, Джордж Майкъл, Елтън Джон, Дейвид Боуи и Ани Ленъкс.

Концертът е включен в книгата на Гинес като „Най-големият бенефисен концерт за рок звезда“, тъй като е наблюдаван по-телевизията от над 1,2 милиарда зрители по целия свят и са спечелени над 20 млн. лири, дарени за благотворителност към СПИН фондации.

Фреди Меркюри е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2001 г., Залата на славата за автори на песни през 2003 г. и Великобританската музикална зала на славата през 2004 г. През 2002 г. е поставен под номер 58 в анкетата на Би Би Си на 100-те най-велики британци. Фреди Меркюри е избран за най-добър певец на всички времена в анкета от 2005 г., организирана от Blender и MTV2; 18-ти в списъка на Rolling Stone за 100-те най-велики певци на всички времена и описан от AllMusic като „един от най-великите рок изпълнители“.

Неговата музика и изпълнения продължават да вълнуват хората по цял свят, а създадения през 2018 г. филм Queen, проследяващ биографията на Фреди и историята на групата от създаването и до концерта на Уембли през 1985 г., се радва на изключителен успех и печели номинации и награди. Актьорът Реми Малек получава Оскар за най-добра мъжка роля и още серия престижни кино награди за превъплъщението си в ролята на Фреди Меркюри.

Цитати на Фреди Меркюри:

„Хората продължават да се влюбват и да се разделят - този процес е безкраен и аз продължавам да пиша песни за него“

„Не искам да променям света с нашата музика. В песните ни няма скрити послания. Обичам да пиша песни за съвременна консумация“

„Съвременното изкуство е точно като жените - никога няма да му се насладите, ако се опитате да го разберете“

 „Истинският талант винаги си пробива път“

„Щастие не може да се купи. Но парите помагат да се намери“

„Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и спечелих милиони. Той обаче ми попречи да намеря единственото нещо, от което всички се нуждаем - една любяща, трайна връзка“

„Винаги съм знаел, че съм звезда. А сега вече и останалата част от света се съгласи с мен“

„Романтик съм, но наистина изграждам стена около себе си, така че е трудно на хората да влязат и да опознаят истинското ми аз“

„Дори и да нямам пукнато пени, ще ходя като персийски принц и никой няма да може да ме спре“

„Някои хора са доволни да бъдат на второ място, но не и аз. За мен това е поражение. Ако обичаш да си номер едно, да си номер две не е достатъчно“

„Така и не ни пуснаха в Русия. Бяха много притеснени, че ще ги извратим“

„Аз няма да бъда рокзвезда. Аз ще бъда легенда“

ф

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук