На днешния ден: Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

1291 преглеждания

Денят ще премине пред мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“

На 01 декември, ежегодно се отбелязва Световния ден за борба със СПИН. Той е посветен на идеята за повишаване на осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ, както и в памет на починалите в резултат от заразяването с него. Тази година, денят ще премине пред мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“.

Световният ден за борба със СПИН е една от осемте глобални здравни кампании, отбелязани от Световната здравна организация (СЗО), заедно със Световния ден на здравето, Световния ден на кръводаряването, Световната имунизационна седмица, Световния ден за борба с туберкулозата, Световния ден без тютюнев дим, Световния ден за борба с маларията и Световния ден за борба с хепатита.

Преди 40 години, на този ден, през 1983 г. екипът на френския професор Люк Монтание от института „Пастьор“ изолира ХИВ („човешки имунодефицитни вируси“). Това са често мутиращи ретровируси, които атакуват човешката имунна система. Те причиняват синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). За откритието си Люк Монтание и Франсоаз Бар-Синуси получават Нобелова награда през 2008 г., а американският учен Робърт Гало разработва схемата, по която вирусът причинява СПИН. СПИН е болестта, която бе наречена „чумата на ХХ век“.

Понастоящем изследванията и работата по лечение на СПИН са достигнали до етапа, в който заболяването може да се контролира и болния човек да може да живее с него, каквато е ситуацията и с други хронични заболявания като хепатит и диабет.

Независимо от това, заразяването с ХИВ вирус и развитието на СПИН представляват сериозен здравен проблем и се отразяват тежко на качеството на живот, като може да бъде причина и за преждевременна смърт. Най-важното за превенцията от СПИН си остава отговорното отношение по отношение на половите контакти, използването на предпазни средства при секс, както и внимателното боравене със спринцовки и т.н.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук