На днешния ден: Отбелязваме Световния ден на статистиката

2270 преглеждания

Думата „статистика“ идва от латинското status – състояние на нещата

На 20 октомври се отбелязва Световен ден на статистиката. За да отбележи значението на статистиката за изготвянето на анализи, прогнози и взимане на адекватни управленски решения, през 2010 г., ООН определя 20 октомври за Световен ден на статистиката.

Статистиката е клон на знанието, в което се излагат общи въпроси на събирането, измерването и анализ на масови статистически (количествени или качествени) данни, изследване на количествената страна на масови социални явления в числова форма. Думата „статистика“ идва от латинското status – състояние на нещата.

В науката терминът „статистика“ е въведен от немския учен Готфрид Ахенвал през 1746 като предлага да се промени името на курса „политически науки“, преподаван в университетите в Германия, на „Статистика“. Така се дава началото на развитието на статистиката като наука и академична дисциплина.

В Третата българска държава, централизираното събиране и обработка на данни, за нуждите на управлението, институциите и населението е постановено през 1880 г., когато е учредено Статистическо отделение към Министерството на правосъдието. През годините, статистиката става все по-значим клон от науката и управлението.

През 1991 г. Народното събрание приема закон, с който се създава Националния статистически институт, като независим орган, който събира, съхранява, обработва и предоставя богата гама от статистически данни, свързани с развитието на икономиката, демографските процеси, бизнес статистика, околна среда, селско и горско стопанство, регионална статистика, данъчна статистика и др.

НСИ

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук