На днешния ден: Отбелязваме международния ден на доброволеца

769 преглеждания

Денят е определен по инициатива на ООН и се празнува от 1985 г.

На 5 декември светът отбелязва Международният ден на доброволеца. Денят е определен по инициатива на ООН и се празнува от 1985 г. насам, ежегодно. На този ден световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

Проявите, свързани с отбелязването на Международния ден на доброволеца, са израз на признателността към доброволците и припомнят, че ефективната защита на населението при пожари, бедствия и други извънредни ситуации означава тясно сътрудничество и партньорство между централните и териториалните органи на изпълнителната власт и гражданското общество.

Доброволчеството е строго индивидуална дейност. То може да се прояви в много и най-различни сфери, според разбиранията и желанието на доброволеца и каузите, които е решил да подкрепи. От кръводаряване, до природозащитна дейност, през всякакви форми на помощ на нуждаещи се, помощ при бедствия и аварии и т.н., доброволчеството има важна роля в обществения живот и ежедневието на всяко едно общество.

То възпитава и изгражда по-добри връзки между хората, учи на емпатия и човечност. Доброволчеството може да е организирано в неправителствени организации, може да се прояви под формата на корпоративно доброволчество или индивидуални инициативи. По същество, представлява даряването на труд, време или средства в подкрепа на дадена кауза.

През последните години в България има мощни доброволчески дейности и инициативи, които внасят оптимизъм по отношение на общественото развитие, сред някои от тях са подкрепата на пострадалите от наводнения в страната, подкрепа на засегнатите от тежките земетресения в Турция и Сирия, подкрепа на украинските бежанци и украинците, страдащи от руската агресия в родината им, инициативата „Капачки за бъдеще“, с помощта на която сега се закупуват оборудвани линейки, подходящи за деца, инициативите на „Гората.бг“, за опазване на гората и доброволно залесяване и много други.

д

 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук