На днешния ден: Отбелязваме световния ден на фотографията

2840 преглеждания

В България, най-старата запазена снимка е на възрожденеца Тодор Минков и майка му

На 19 август, през далечната 1839 г., Луи Дагер, един от бащите на фотографията представя фотографския процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние, а Академията приема фотографията за изкуство.

Луи Дагер е френски художник, който десетилетия наред се опитва да направи апарат, който да възпроизвежда изгледи. През 1827 г. той се запознава с френския изобретател Жозеф Ниепс. Ниепс, който също работи в тази област и има някои относително успешни опити по създаването на фотографски изображения и е авторът и на най-старото запазено фотографско изображение, направено вероятно през 1826 г. в имота му.

Дагер и Ниепс стават съдружници, а след смъртта на Ниепс, Дагер продължава работата по съвместния им проект. През 1839 г., той показва публично създадения от тях фотографския метод, наречен дагеротипия, без да го патентова. За чувствителен материал в процеса използва сребърен йодид.

В България, най-старата запазена снимка е на българския възрожденец Тодор Минков и майка му. Тя вероятно е правена през 1842-43 г. от пионера във фотографията на Балканите, врачанина Анастас Йованович, който работи и живее в Белград.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук