На днешния ден: Официалната премиера на първия филм за Джеймс Бонд

735 преглеждания

Филмът е екранизация на романа на Йън Флеминг и бележи огромен успех

На 05 октомври 1962 г., е официалната премиера на филма „Доктор Но“. Това е първият филм от изключително успешната филмова поредица за британския агент 007 – Джеймс Бонд. Филмът е екранизация на романа на Йън Флеминг и бележи огромен успех. Той е и официалния екранен дебют на шотландския актьор Шон Конъри.

Джеймс Бонд

Успехът на „Доктор Но“ предизвиква създаването на филми по романите на английския писател, в продължение на над 60 години и до наши дни. Това е най-старият и дългогодишен кино франчайз, като от 1962 г. до сега в поредицата са заснети 25 филма. Последният – „Смъртта може да почака“ излиза през 2021 г., като и до днес е изключително актуална дискусия кой ще бъде следващия актьор, който ще се превъплъти в ролята на емблематичния британски шпионин. До този момент в костюма на Бонд, освен легендарния Шон Конъри (шест пъти), са обличали – Джордж Лейзънби (един път), сър Роджър Мур (седем пъти), Тимъти Долтън (два пъти), Пиърс Броснън (четири пъти) и Даниел Крейг (пет пъти).  

Джеймс Бонд

С излизането на първия филм от поредицата „007“ процъфтява жанрът на шпионските филми през шестдесетте години на 20 век. Въпреки че е първият от над двадесетте излезли след това, в него не се показва потвърждаването на статуса на Бонд като агент с две нули („double 0 agent“), което му дава и така известния лиценз за убиване. Началният кадър на филма остава непроменен. Бонд извървява няколко крачки в ляв профил, след което се обръща към камерата и стреля като след изстрела от горната част пада кръв.

Популярен в кино културата става и терминът „Момичето на Бонд“, което се отнася до актриси, които играят екранни партньорки и са покорени от неустоимия чар на елегантния и чаровен 007. Първа, в тази роля влиза шведската актриса Урсула Андрес, която играе в „Доктор Но“. Ролята на екранни партньорки на Бонд са изигравали – Хали Бери, Джейн Сеймур, Розамунд Пайк, Фамке Янсен, Моника Белучи, Софи Марсо, Олга Куриленко, Лея Сейду, Ева Грийн, Грейс Джоунс и др. Общият брой на всички момичета на Бонд е над 50!

Джеймс Бонд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук