На днешния ден: По време на изпитателен полет загива летец Христо Топракчиев

842 преглеждания

На 19 октомври 1912 г. при изпитателен полет с руския самолет „Блерио“ българската авиация дава своята първи и свидна жертва – поручик Христо Топракчиев. Само два дни преди това, на 17 октомври, той извършва първия разузнавателен полет в българската военна авиация, като всява паника и ужас върху защитниците на Одринската крепост.

Христо Топракчиев

Летец Христо Топракчиев е един от пионерите в българската авиация. Роден е в Бургас на 16 декември 1887 г. Завършва Военното на Негово Княжеско Височество училище и на На 2 август 1908 г. е произведен в чин поручик. Участва в конкурса за авиатори и през пролетта на 1912 г. е изпратен във Франция в училището на Луи Блерио в Етамп. Там Христо Топракчиев и Симеон Петров първи в света разработват специална методика за кацане със спрял двигател. Тя влиза в програмата на Луи Блерио за обучение на пилоти. Във Франция е издадена пощенска картичка с образа на Топракчиев.

След завръщането си е назначен за командир на Аеропланното отделение до завръщането на Радул Милков. В началото на Балканската война отделението е дислоцирано на тракийския фронт и участва в сраженията на българската армия срещу Османската империя. В трагичния 19 октомври в дневника няма записани бойни полети. Там е отбелязано следното: „Изпитване на аеропланите над аеродрума. Смъртно падане на поручик Топракчиев.“.

Той си отива от този свят само на 24 години, като остава завинаги в историята на българската и световна авиация. На него е кръстено училището в град Божурище. В Божурище има поставен и барелеф в памет на поручик Христо Топракчиев в парка „Орлите“. Почетен е и с наименование на улица в София, паметник в Свиленград и в Сливен.

Христо Топракчиев

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук