На днешния ден: Президентът Бил Клинтън прави официално посещение в България

796 преглеждания

Това е първото посещение на американски президент в страната

На 21 ноември 1999 г., в София, по покана на президента на Република България, Петър Стоянов, на официално посещение пристига президента на САЩ – Бил Клинтън. Това е първото посещение на американски президент в страната. То се случва две години след големите протестите от 1997 г. срещу ретроградното управление на БСП и проведените същата година предсрочни избори, след които идва реформаторското правителство на ОДС, което заявява твърдо евро-атлантическата ориентация на България.

Визитата на президента Клинтън поставя България и Югоизточна Европа във фокуса на световното внимание. Тя продължава три дни, като в нея са включени дълги разговори с българския президент Петър Стоянов, с министър председателя Иван Костов, визита на българския парламент и др. официални прояви.

Кулминацията на посещението е присъствието на Бил Клинтън на специално организирания митинг-концерт на площада пред катедралния храм свети Александър Невски, който е центъра на протестните събития от преди две години. Пред събралото се множество, американския президент се обръща на български с цитат от „История Славянобългарска“ на Паисий Хилендарски – „О неразумни и юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин“.

В своята реч Президентът казва още: „Светът не прие през 20 век да съществуват две Европи, той няма да приеме две Европи, разделени и неравнопоставени и през 21 век. Ако продължавате в избраната от вас посока, България ще бъде мястото, където младите могат да постигат мечтите си“.

А най-емоционално и съдържателно е посланието към останалия свят за България, изречено от центъра на нейната Столица: „Позволете ми да кажа на всички хора в САЩ, Европа и по света: Това е една прекрасна страна. Елате и помогнете на България да изгради бъдещето си“. Той поздрави България за етническата толерантност и я посочи като модел на работещи взаимоотношения между различните общности и благодари на българския народ от името на САЩ и от името на еврейската общност в страната му, за това, че българите спасяват своите евреи през Втората световна война.

По време на визитата на американския президент са подписани редица споразумения и е изтъкната значимостта на „Пакта за стабилност за Югоизточна Европа“, от който България е ключова част. Бил Клинтън заявява подкрепа на българската кандидатура за членство в НАТО, като обещава, че при следващото разширение на Северноатлантическия пакт, страната ни ще бъде поканена да се присъедини към него, както и става няколко години по-късно.

Бил Клинтън продължава да бъде приятел на България и след края на своето президентство, като през 2023 г. направи второто си посещение у нас, по покана на КРИБ.

b