На днешния ден: Роден е основателят на фентъзи жанра – Джон Толкин

360 преглеждания

Първата книга от огромната вселена, която създава е „Хобит“

На 03 януари 1892 г. в Блумфонтейн, главен град на Оранжевата република, Южна Африка, се ражда Джон Роланд Роуел Толкин. Той е най-големият син в семейството на Артър Руел Толкин и Мейбъл Съфилд. Баща му се преместил в Блумфонтейн заради получено повишение в банката, в която работил в Англия.

1

Изключителен талант по отношение на усвояването на чужди езици, Толкин учи в Оксфорд, където завършва хуманитарни науки. Участва в Първата световна война като лейтенант свързочник, но заболява от тиф и се връща в Англия. Вярва, че норманското завладяване на острова е довело до изгубването на много английски легенди и предания.

Научните му търсения в областта на фолклора, митологията и легендите, съчетани с творческия му талант и уменията му да чете и превежда от много езици, сякаш естествено го водят към създаването на собствения му литературно художествен свят на Средната земя.

Първата книга от огромната вселена, която създава е „Хобит“, в която разказва за приключенията на полуръста Билбо Бегинс, който заедно с група джуджета и тайнственият магьосник Гандалф се отправя на поход, за да открият приказните съкровища на дракона Смог.

Книгата излиза през 1937 г. и рамкира основните граници и жалони в Толкиновия свят на Средната земя. За първи път в нея се появяват расите на елфите, джуджетата, гоблините, валарите и орките. Храбрият Билбо открива и успява да вземе с хитрост единственият пръстен, около който се оформя цялата история на „Властелинът на пръстените“.

Паралелно с успешната си преподавателска кариера, Толкин работи бавно и систематично по създаването на своя свят, за който дори измисля специални езици на елфите и джуджетата. Част от творчеството му е издадено и завършено след смъртта му от сина му Кристофър Толкин, като през 1954 г. излиза първата част от трилогията „Властелинът на пръстените“ – „Задругата на пръстена“. През същата година излиза и втората част „Двете кули“, а през следващата и завършека на сагата за приключенията на хобитите Фродо, Самознай, Пипин и Тук, на тайнствения воин и водач Арагорн, потомък на древните крале на Средната земя, за елфа Грийнлиф и джуджето Гимли и магьосника Гандалф. Тяхната огромна битка срещу злото и победата над него.

Трилогията се превръща в еталон за фентъзи роман и вдъхновява повечето автори в този  жанр. Не случайно Толкин е признат за „баща на фентъзито“. От неговото перо са създадени и „Силмарилион“, „Разказ за децата на Хурин“ и много други. Творчеството му е обект на многократни опити за филмиране, сред които най-успешни са двете трилогии на режисьора Питър Джаксън по „Властелинът на пръстените“ и по „Хобит“.

Толкин умира на втори септември 1981 г. в Оксфорд, като работата му по многобройните му ръкописи е продължена от сина му Кристофър Толкин.

2

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук