На днешния ден: Родена е Тейлър Суифт

793 преглеждания

През 2023 г. списание „Тайм“ я обявява за Човек на годината

На 13 декември 1989 г., в град Рединг, Пенсилвания е родена американската кънтри, поп и рок певица Тейлър Суифт. Тя започва своите музикални изяви още като дете и издава първия си албум на 17 години, през 2006 г. Тя е най-високоплатената певица в света, има 10 студийни албума, четири от които е презаписала, тъй като оригиналните не са нейна собственост.

През 2023 г. списание „Тайм“ я обявява за Човек на годината. Причината е огромното влияние, която тя оказва върху културата и икономиката. Това е рядък случай, в който човек от развлекателната индустрия печели тази награда.

Последното й турне е продадено за броени дни, а филмът, който тя пуска от него бележи рекорд за приходи в първия ден и оглавява боксофиса в САЩ. Приходите от турнето надхвърлят рекордните 1 млрд. щатски долара. По данни на специализираното издание „Полстар“ турнето на американската певица е първото, което преминава границата от милиард долара приходи.

Концертите от турнето са причина за раздвижване на икономиката в много градове и е изрично отбелязано като фактор за икономически растеж в страната през 2023 г.

Нейните фенове се наричат „суифртъри“ и тази дума е на второ място в класацията на Оксфорд за дума на годината.

Филмът за турнето и през 2023 г. е включен в програмите на Харвард и други водещи университети, които изследват нейното творчество и общественото въздействие. Курсовете по „суифтология“ разглеждат  еволюцията на певицата и как тя влияе на аудиторията във всички сфери – политика, обществено мнение, пол, социални мрежи и т.н.

До момента Тейлър има издадени 10 албума и 225 награди, сред които 12 награди Грами и 16 американски музикални награди.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук