На днешния ден: САЩ закупуват Френска Луизиана

590 преглеждания

Така, Съединените щати почти удвояват своята територия

На 20 декември 1803 г., е финализирана сделката, по силата на която САЩ закупува от Франция Френска Луизиана. Така, Съединените щати почти удвояват своята територия като добавят над 2 млн. и 100 хиляди квадратни километра. Това са териториите на днешните щати - Арканзас, Мисури, Айова, Минесота западно от река Мисисипи, Северна и Южна Дакота, Небраска, Ню Мексико, северната част на Тексас, Оклахома, Канзас и части от Монтана, Уайоминг и Колорадо.

Сделката е за общо 15 млн. долара, което в днешен еквивалент би било под 3 млрд. долара. Тя е сключена между администрацията на президента Томас Джеферсън и Наполеон, който по това време вече е император на Франция. Независимо от съпротивата на неговия вътрешен министър Талейран, Наполеон настоява за сделката, за да може с получените пари да финансира европейските си войни.

По този начин, с една покупка, САЩ осъществяват най-голямото еднократно разширяване на държавата. Общите придобити земи съставляват 23,3 процента от днешната територия на страната. Независимо от първоначалните успехи на бойното поле, осъществени благодарение и на получените от сделката пари, Наполеон е окончателно разгромен в битката при Ватерло през 1815 г. Наполеон е заточен и умира на остров Света Елена, а Франция завинаги губи своите колонни в Северна Америка.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук