На днешния ден: Симеон Велики разбива ромеите при Ахелой

1019 преглеждания

По данни на летописци, на бойното поле застават общо над 120 000 войници

На 20 август 917 г. се води една от най-големите битки в средновековната българска и европейска история. Край река Ахелой се изправят една срещу друга българската армия, водена лично от цар Симеон и ромейската войска, предвождана от Лъв Фока магистър на схолите – главнокомандващ на сухопътната армия на Източната римска империя.

По данни на летописци, на бойното поле застават общо над 120 000 войници, като ромейската армия има малко числено предимство и разполага с 62 000 души, а българската със 60 000. Независимо от реалния брой на включените в битката, тя по същество представлява едно огромно по мащаб сражение между двете държави, които са в своя апогей на военна мощ.

Битката започва с успешен удар на ромеите в центъра на българската армия, който започва да отстъпва организирано. Това провокира Лъв Фока, да разпореди настъпление на дясното си крило, с цел окончателно разбиване на българите, като за да постигне по-бърз и категоричен резултат вкарва в боя там и резервите. Лявото крило на българската армия също започва да отстъпва и положението на бойното поле за българите става критично.

Тогава, Симеон вкарва в боя скрития зад хълмовете резерв и лично повежда лявото крило на своята армия в атака срещу дясното на противника. Вдъхновени от царя си, центъра и дясното крило на българската армия също започва контранастъпление.

Под натиска на българската атака, лявото крило на ромейската армия се разпада и войниците започват да бягат към морето или назад към река Ахелой, за да се спасят. Това предизвиква вълна на паника в цялата армия и води до пълното поражение на ромейските сили, като голяма част от тях са посечени от преследващите ги българи, а други се давят в морето и реката в опита си да избягат.

Лъв Фока, заедно с около 2000 войници успява да пробие на север и да се спаси зад крепостните стени на днешния Несебър, но повечето от стратезите и командирите на военните подразделения нямат този късмет. Веднага след това ромейския стратег се изтегля с кораби към Константинопол, където реорганизира отстъпващите ромейски сили и се опитва да спре настъплението на Симеон в нова битка при селцето Катасирти. Той отново е разгромен от българските сили, с което българския цар става практически хегемон на Балканите, а армията му спира пред Константинопол.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук