На днешния ден: Стефка Костадинова прави своя недостижим световен рекорд

1128 преглеждания

Рекордът все още не е подобрен и продължава да е актуален вече 36 години

На 30 август 1987 г. по време на световното първенство по лека атлетика в Рим, Италия, българката Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина от 209 см. Рекордът все още не е подобрен и продължава да е актуален вече 36 години и е един от най-дълго задържалите се в историята на цялата лека атлетика.

Стефка Костадинова е една от легендите в българската и световната лека атлетика. Родена е в Пловдив на 25 март 1965 г. В рамките на състезателната си кариера в сектора за скок на височина тя има две световни титли на открито, пет световни титли в зала, една европейска титла на открито и четири европейски титли в зала, победителка е във финала на световната купа през 1985 г.

Стефка Костадинова е олимпийска шампионка в скока не височина от олимпийските игри в Атланта 1996 и сребърен медалист от игрите в Сеул от 1988 г.

Отказва се от активна състезателна дейност през 1997 г., а през 2012 г. е приета в „Залата на славата на световната атлетика“. Сред признанията и личат четири избора за спортист номер едно за годината в България и пет за спортист номер едно за годината на Балканите.

През 2005 г. е избрана за председател на Българския олимпийски комитет, който оглавява и до днес.

В спортната си кариера има поставени шест подобрения на световните рекорди в зала и на открито. Пет, от общо деветте успешни опита на височина над 207 см. в историята на този спорт са нейно постижение. Тя има 197 успешни опита на височина над 200 см. от 130 състезания, в които участва.

Най-голямото и впечатляващо постижение си остава световния рекорд от първенството в  Рим през 1987 г., където успява да се пребори с конкуренцията на други легенди в скока на височина в лицето на Тамара Бикова от СССР, Зузане Байер от ГДР, Хайке Хенкел от ФРГ, Людмила Андонова и др.

В тази дисциплина, на първенството в Рим, има общо три българки – Стефка Костадинова, Людмила Андонова и Светлана Лесева. Три са и българките, които са поставяли световен рекорд в скока на височина - Йорданка Благоева, Людмила Андонова и Стефка Костадинова, като по този показател само САЩ и Великобритания имат повече рекордьорки – по пет, но в ранните етапи от развитието на този спорт.  

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук