На днешния ден: Умира един от най-значимите политици в Световната история – Сър Уинстън Чърчил

770 преглеждания

Определян е като една от най-великите личности в историята на Англия

На 24 януари 1965 г. на 90 години от този свят си отива Сър Уинстън Чърчил – британски военен, писател и политик, една от най-значимите фигури в историята на 20 век. Често е определян като една от най-великите личности в историята на Англия и Великобритания и в света.

1

Той остава в историята си с лидерството на Великобритания и света в битката срещу нацизма и фашизма, архитект на победата над Мусолини и Хитлер и създател на световния ред след Втората световна война.

Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил е роден 30 ноември 1874 г.  Като амбициозен представител на старо аристократично семейство, оставило следа в историята на държавата му, още от малък той е амбициран да направи успешна политическа и обществена кариера. Тази му амбиция го води към военна кариера. Той е офицер от кавалерията, като още след завършването на военно училище отива да служи в Британска Индия.

2

Участва в боеве там, в Судан, във Втората бурска война и в Първата световна война. Паралелно с армейската си кариера, за да увеличи своите средства, младият Чърчил започва да се изявява като военен кореспондент и писател. Литературния му талант е безспорен, като до края на живота си той продължава да пише и е единственият политик отличен с Нобелова награда за литература. Друго хоби на Чърчил е рисуването.

Дългата му политическа кариера включва 64 години изборно място в британския парламент. Той служи в 13 правителства на страната и е два пъти министър председател на Великобритания в периода 1940-1945 г. и 1951-1955 г. Започва политическата си кариера като член на Консервативната партия. В периода преди и по време на Първата световна война преминава в редиците на Либералната партия и участва в няколко нейни правителства, като заема различни министерски постове.

След войната се връща при консерваторите и отново е член на правителството. През 30-те, макар и да продължава да е част от британския парламент е в изолация в собствената си партия, заради несъгласието му с водената от нея политика. Изявен враг е на набиращите сила в континентална Европа тоталитарни режими – на болшевиките в Русия, на Хитлер и националсоциалистите в Германия и на Мусолини и фашистите в Италия.

Член на Парламента в продължение на 64 години, той служи в 13 правителства и два пъти е министър-председател на Великобритания (1940-1945 г. и 1951-1955 г.). Офицер в Британската армия, историк, писател и художник.

През 1915 г., и е яростен застъпник за привличането на България като съюзник на страната на Антантата, а в навечерието и в началото на Втората световна война също се опитва да привлече България като съюзник и многократно предупреждава българските политици да не правят поредната грешка, като вкарат страната ни във войната като съюзник на Хитлер.

Негови са думите: „Три пъти хвърлена във войни от грешната страна от мизерна група престъпни политици, които изглежда са на разположение за разрухата на страната си поколение след поколение. Три пъти в живота ми тази окаяна България подлага своето селско население на всички мъки на войната и на наказанията на поражението. И за тях моментът на покаянието не е отминал, но минава бързо.“.

Звездният му миг идва на 10 май 1940 г., когато след оставката на премиера Невил Чембърлейн му е връчен мандат да състави коалиционно правителство, което да води Великобритания по време на войната със силите на Тристранния пакт – Германия, Италия и Япония.

Известен с непоколебимата си позиция срещу Германската империя, дори когато тя завладява голяма част от Европа през 1940 г., той игнорира предложенията на Адолф Хитлер за сепаративен мир, в резултат на което започва битката за Британия. Чърчил се изявява със своите речи и радио предавания, които вдъхновяват британския народ.

До влизането на САЩ и СССР във войната на през 1941 г. и създаването на антихитлеристката коалиция, водената от Чърчил Великобритания е единствената държава, която едновременно води войната и с трите държави от Оста, по всички фронтове в Европа, Африка, Азия, Тихоокеанския басейн. Паралелно с това, ръководи и защитата на Острова от масираните атаки по въздух от страна на германската авиация.

След нападението на Хитлер над СССР, той отделя част от военните си ресурси и заедно с американците изпраща продоволствие, боеприпаси, оръжия и технологии, с които да се възстанови съветския военнопромишлен комплекс и Червената армия да удържи блицкрика на нацистката армия.

Има двустранни срещи с американския президент Рузвелт и със съветския диктатор Сталин, в които създава лични отношения с двамата големи лидери и определят поведението на Съюзниците във войната. Тримата имат и две общи срещи в Ялта и Техеран, където до голяма степен договарят следвоенната архитектура в Европа и света. Той води страната до капитулацията на Германия на 8 май 1945 г. Приет е за национален герой заради победата.

3

Независимо от това, на проведените избори през 1945 г., водената от него консервативна партия губи от либералите. Той научава тази новина по време на Потсдамската мирна конференция, където заедно с президента Труман и Сталин преговарят за окончателните условия и съдържание на мирните договори.

Чърчил става лидер на опозицията. През 1946 г. отново пръв заговаря за съветската заплаха за демокрацията в Европа и по света. Пръв въвежда термините „Студена война“ и „Желязна завеса“, за отношенията между демократичния свят и СССР и държавите останали под управлението на комунистическите тоталитарни режими.

През 1951-1955 г., водената от него консервативна партия печели изборите и той отново е министър-председател. Във фокуса на неговата политика са войната в Малая, бунта на мау мау в Кения, Корейската война и държавния преврат в Иран.

Той е единственият британски министър-председател, удостоен с Нобелова награда за литература и първият чужденец, избран за почетен гражданин на САЩ. Оказана му е честта на държавно погребение, превърнало се в едно от най-големите събирания на държавници в историята.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук