Необходими продукти:
1 шаран - около 2 кг.
1ч. л сол
1 ч. л черен пипер
2 с. л червен пипер
олио и 1/2 лимон - смес за намазване на рибата
външните листа от една голяма кисела зелка.
Гарнитура 1 (плънка):
3 големи глави лук
200 гр. гъби
1 морков
3 кисели краставички
5-6 черни маслини без костилки
шепа счукани орехи
дафинов лист
сол на вкус
2 зърна бахар
2 с. л. червен пипер
връзка магданоз
олио за запържването
Гарнитура 2:
Вътрешната част на киселата зелка, нарязана на ситно
1 к. ч. бял ориз
3-4 стръка целина
1чаена чаша доматен сок
олио за задушаването
2 с. л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Изчистения шаран се намазва от вън и от вътре със сместа за намазване и се поставя в тавата за печене.
Гарнитура 1 (Плънка):
Нарязва се лукът и се запържва , след него се прибавят нарязаните на едро морков и гъби. Задушават се и след като омекнат се прибавят киселите краставички нарязани на кръгчета, маслините на шайби, орехите, добавят се подправките, и се овкусява със сол. Накрая се слага нарязания магданоз. С така приготвената смес се пълни рибата, зашива се и се покрива отгоре и отстрани със зелевите листа. Остатъка от сместа се изсипва от едната страна на рибата в тавата.
Гарнитура 2:
Киселото зеле се задушава в олиото, след което се добавя ориза , разбърква се, след което се слага червения пипер и се сипва доматения сок. Задушава се. Накрая се добавя нарязаната целина. Така приготвената смес се изсипва от другата страна на вече напълнения шаран. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса за около час. Зелевите листа се отстраняват преди сервиране.
Рецептата и снимката са изпратени от: Димитрина Димитрова, участник в кулинарната ни игра „Сподели своя вкус с EspressoNews“.
Искаш ли и ти да участваш? Кликни върху снимката по-долу, харесай Фейсбук страницата ни и следи за актуалното кулинарно предизвикателство: