Рецепта на седмицата: Зеленчукова супа с елда и лимон

1347 преглеждания

Сервирайте с парче пълнозърнест хляб или домашни крекери

Днес ви представяме една бърза и лесна за приготвяне рецепта за зеленчукова супа, подходяща за зимните дни, когато ви се хапва нещо топло и леко.

Време за подготовка: около 10 минути

Време за готвене: около 30 минути

Общо време*: около 40 минути

Брой порции: около 4 порции

Необходими продукти:

½ чаша елда (около 100 г)

1 морков

1 картоф

1 стрък целина (може и малка глава)

1 тиквичка (по желание)

1 глава лук

2 скилидки чесън

2 супени лъжици зехтин

1 литър зеленчуков бульон (или вода)

сокът от ½ лимон

щипка суха мащерка или розмарин

сол и черен пипер на вкус

пресен магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

Нарежете моркова, картофа, целината, тиквичката и лука на малки кубчета. Нарежете чесъна на ситно. Измийте елдата под течаща вода. В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете лука и чесъна и ги задушете за 2-3 минути, докато станат ароматни. След това добавете моркова и целината и задушете за още 5 минути.

Добавете картофите и елдата в тенджерата. Разбъркайте добре за 1 минута. Залейте зеленчуците с бульона (или вода). Добавете мащерка или розмарин. Оставете супата да заври, след което намалете температурата и оставете да къкри за 20-25 минути, докато всички съставки омекнат. Когато супата е готова, добавете лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте. Сервирайте в купички и поръсете с пресен магданоз. Добър апетит!

Съвети: Можете да добавите шепа спанак или кейл в края на готвенето за повече свежест. Ако искате по-гъста консистенция, пасирайте част от супата с ръчен блендер.

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук