Пълнен шаран с два вида гарнитура

3139 преглеждания

Рецептата е от кулинарната ни игра „Сподели своя вкус с EspressoNews“ - рецепти с риба

Необходими продукти:

1 шаран - около 2 кг.

1ч. л сол

1 ч. л черен пипер

2 с. л червен пипер

олио и 1/2 лимон - смес за намазване на рибата

външните листа от една голяма кисела зелка.

Гарнитура 1 (плънка):

3 големи глави лук

200 гр. гъби

1 морков

3 кисели краставички

5-6 черни маслини без костилки

шепа счукани орехи

дафинов лист

 сол на вкус

2 зърна бахар

2 с. л. червен пипер

връзка магданоз

олио за запържването

Гарнитура 2:

Вътрешната част на киселата зелка, нарязана на ситно

1 к. ч. бял ориз

3-4 стръка целина

1чаена чаша доматен сок

олио за задушаването

2 с. л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Изчистения шаран се намазва от вън и от вътре със сместа за намазване и се поставя в тавата за печене.

Гарнитура 1 (Плънка):

Нарязва се лукът и се запържва , след него се прибавят нарязаните на едро морков и гъби. Задушават се и след като омекнат се прибавят киселите краставички нарязани на кръгчета, маслините на шайби, орехите, добавят се подправките,  и се овкусява със сол. Накрая се слага нарязания магданоз. С така приготвената смес се пълни рибата, зашива се  и се покрива отгоре и отстрани със зелевите листа. Остатъка от сместа се изсипва от едната страна на рибата в тавата.

Гарнитура 2:

Киселото зеле се задушава в олиото, след което се добавя ориза , разбърква се, след което се слага червения пипер и се сипва доматения сок. Задушава се. Накрая се добавя нарязаната целина. Така приготвената смес се изсипва от другата страна на вече напълнения шаран. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса за около час. Зелевите листа се отстраняват преди сервиране.

Рецептата и снимката са изпратени от: Димитрина Димитрова, участник в кулинарната ни игра „Сподели своя вкус с EspressoNews“.

Искаш ли и ти да участваш? Кликни върху снимката по-долу, харесай Фейсбук страницата ни и следи за актуалното кулинарно предизвикателство:

EspressoNews