Днес ви представяме една бърза и лесна за приготвяне рецепта за зеленчукова супа, подходяща за зимните дни, когато ви се хапва нещо топло и леко.
Време за подготовка: около 10 минути
Време за готвене: около 30 минути
Общо време: около 40 минути
Брой порции: около 4 порции
Необходими продукти:
½ чаша елда (около 100 г)
1 морков
1 картоф
1 стрък целина (може и малка глава)
1 тиквичка (по желание)
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 супени лъжици зехтин
1 литър зеленчуков бульон (или вода)
сокът от ½ лимон
щипка суха мащерка или розмарин
сол и черен пипер на вкус
пресен магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
Нарежете моркова, картофа, целината, тиквичката и лука на малки кубчета. Нарежете чесъна на ситно. Измийте елдата под течаща вода. В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете лука и чесъна и ги задушете за 2-3 минути, докато станат ароматни. След това добавете моркова и целината и задушете за още 5 минути.
Добавете картофите и елдата в тенджерата. Разбъркайте добре за 1 минута. Залейте зеленчуците с бульона (или вода). Добавете мащерка или розмарин. Оставете супата да заври, след което намалете температурата и оставете да къкри за 20-25 минути, докато всички съставки омекнат. Когато супата е готова, добавете лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте. Сервирайте в купички и поръсете с пресен магданоз. Добър апетит!
Съвети:
Можете да добавите шепа спанак или кейл в края на готвенето за повече свежест.
Ако искате по-гъста консистенция, пасирайте част от супата с ръчен блендер.
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.