Рецепта на седмицата: „Пролет в чаша“ – ягоди, маскарпоне и медени трохи

671 преглеждания

Впечатляващо вкусен десерт

С настъпването на пролетта идва и желанието за по-леки, свежи и плодови десерти. Днес ви предлагаме една рецепта за десерт в чаша, който комбинира нежния вкус на маскарпоне с ароматни пресни ягоди и хрупкави медени трохи. Лесен за приготвяне, впечатляващо вкусен и просто перфектен.

Време за подготовка: 15 минути

Време за приготвяне: 10 минути

Общо време: 25 минути (плюс 30 минути охлаждане)

Брой порции: 4 чаши

Необходими продукти (за 4 чаши):

За крема:

250 г маскарпоне

200 мл сладкарска сметана

3 с. л. мед

1 ч. л. ванилов екстракт

За ягодовия слой:

250 г пресни ягоди (или малини)

2 с. л. пудра захар

1 ч. л. лимонов сок

За хрупкавите трохи:

100 г овесени бисквити (или бишкоти)

30 г масло (разтопено)

1 с. л. кафява захар

½ ч. л. канела

Начин на приготвяне:

Приготвяне на ягодовия слой: Нарежете ягодите на малки парчета и ги смесете с пудрата захар и лимоновия сок. Оставете ги за 10 минути, за да пуснат ароматния си сок.

Приготвяне на крема: Разбийте сметаната на пухкав крем. В отделна купа разбийте маскарпонето с меда и ванилията. Внимателно смесете със сметаната, като разбърквате с шпатула.

Приготвяне на хрупкавите трохи: Натрошете бисквитите на едри трохи. Смесете ги с разтопеното масло, захарта и канелата. Запечете за 5 минути в загрята фурна на 180°C, за да станат по-хрупкави.

Сглобяване на десерта: В чаши или стъклени бурканчета сложете първо малко ягодов слой, после крем, след това трохи. Повторете още един пласт и завършете с пресни ягоди отгоре. Добър апетит!

Съвет: Оставете десерта в хладилника за 30 минути преди сервиране – така ще стане още по-вкусен!

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук