С настъпването на пролетта идва и желанието за по-леки, свежи и плодови десерти. Днес ви предлагаме една рецепта за десерт в чаша, който комбинира нежния вкус на маскарпоне с ароматни пресни ягоди и хрупкави медени трохи. Лесен за приготвяне, впечатляващо вкусен и просто перфектен.
Време за подготовка: 15 минути
Време за приготвяне: 10 минути
Общо време: 25 минути (плюс 30 минути охлаждане)
Брой порции: 4 чаши
Необходими продукти (за 4 чаши):
За крема:
250 г маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
3 с. л. мед
1 ч. л. ванилов екстракт
За ягодовия слой:
250 г пресни ягоди (или малини)
2 с. л. пудра захар
1 ч. л. лимонов сок
За хрупкавите трохи:
100 г овесени бисквити (или бишкоти)
30 г масло (разтопено)
1 с. л. кафява захар
½ ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Приготвяне на ягодовия слой: Нарежете ягодите на малки парчета и ги смесете с пудрата захар и лимоновия сок. Оставете ги за 10 минути, за да пуснат ароматния си сок.
Приготвяне на крема: Разбийте сметаната на пухкав крем. В отделна купа разбийте маскарпонето с меда и ванилията. Внимателно смесете със сметаната, като разбърквате с шпатула.
Приготвяне на хрупкавите трохи: Натрошете бисквитите на едри трохи. Смесете ги с разтопеното масло, захарта и канелата. Запечете за 5 минути в загрята фурна на 180°C, за да станат по-хрупкави.
Сглобяване на десерта: В чаши или стъклени бурканчета сложете първо малко ягодов слой, после крем, след това трохи. Повторете още един пласт и завършете с пресни ягоди отгоре. Добър апетит!
Съвет: Оставете десерта в хладилника за 30 минути преди сервиране – така ще стане още по-вкусен!
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.