Представяме ви една рецепта за здравословна супа от праз, зеле и картофи за лесен обяд или вечеря.
Необходими продукти:
4 големи картофа (около 500 грама), 3 обелени и нарязани на кубчета, 1 цял с обелката
1 супена лъжица олио
15 гр. масло
5 стръка праз (около 500 г), измити и нарязани на половин луни
2 скилидки чесън, нарязани на филийки
1 зеленчуков бульон
200 гр. къдраво зеле
2 супени лъжици заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Нарежете целия картоф на тънки ленти с помощта на белачка за зеленчуци, след което го нарежете на кибритени клечки. Подсушете с помощта на кухненска хартия. В подходяща тава, сложете хартия за печене и намазнете с олио. Овкусете картофите с подправки, след това ги разстелете върху тавата. Печете в предварително загрята фурна за около 15-18 минути.
Разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете праза, нарязаните картофи и щипка сол, след което гответе внимателно 10 минути, докато празът омекне. Добавете чесъна и гответе още 1 минута, след това изсипете бульона. Оставете да къкри 10-12 минути, докато картофите омекнат, след това добавете къдравото зели и гответе още 2-3 минути.
Добавете заквасената сметана, пасирайте с ръчен пасатор и подправете със солна вкус. Сервирайте супата в купички и добавете отгоре изпечените картофи.
Източник: bbcgoodfood.com
Спанак с кус-кус на фурна |
Вегетариански соев пастет с печурки и маслини |
Лимонов кейк с маскарпоне |