Обичате риба и търсите лесен и вкусен начин да се насладите на здравословна вечеря или вкусен обяд, то задължително трябва да пробвате рецептата за сьомга с тиквички и картофи. Сьомгата, с богатството си от омега-3 мастни киселини и деликатен вкус, се съчетава перфектно с леките и свежи тиквички и хрупкави картофи.
Време за подготовка: около15 минути
Време за приготвяне: около 40-50 минути
Общо време: около 55-65 минути
Брой порции: 4 порции
Необходими продукти:
4 филета сьомга (по около 150-200 г всяко)
3-4 средни картофа
1 голяма тиквичка
2-3 скилидки чесън
2-3 с. л. зехтин
1 лимон
1 ч. л. сушен риган или мащерка
сол и черен пипер на вкус
пресен копър или магданоз (по желание)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C. Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета или резени. Нарежете тиквичката на кръгчета или полукръгчета. Нарежете чесъна на тънки филийки. В голяма купа смесете картофите със зехтина, сола и черния пипер. Можете да добавите и малко сушен риган или мащерка. Разпределете картофите на равен слой в тава за печене и ги печете в предварително загрятата фурна за около 20-25 минути или докато започнат да омекват. В същата купа, в която сте смесили картофите, добавете тиквичките и още малко зехтин, сол и черен пипер. След като картофите са почти готови, добавете тиквичките в тавата и печете още 15 минути, като разбърквате от време на време.
Междувременно подгответе сьомгата. Подправете я със сол, черен пипер и малко лимонов сок. В отделен тиган загрейте малко зехтин и запържете чесъна, докато стане ароматен, но не прекалено златист. Поставете филета сьомга върху зеленчуците в тавата, добавете запържения чесън и сложете тавата обратно във фурната. Печете всичко заедно още 12-15 минути или докато сьомгата е напълно готова и лесно се разпада с вилица. Извадете тавата от фурната и поръсете с прясно нарязан копър или магданоз, ако желаете. Добър апетит!
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.