Преди седмица майка ми ме попита дали знам производител на безглутенови изделия, точно като по поръчка. Интересуваше се нейна приятелка, която има някакъв здравословен проблем и трябва да се храни с “Gluten free” продукти и знае, че постоянно се интересувам и купувам healthy неща и ще я насоча. Повечето от вас, които ме следят и ме познават са забелязали колко много се запалих по здравословно хранене. Дори колегите ми се шегуват и всеки път, когато в офиса има нещо за хапване без глутен, без захар, с протеин, без ГМО казват:”Оооо, Иве, това е за теб! От твоите “вкусотии”, ние ще пропуснем!”.
В Америка изчетох какво ли не за глутена, за вредните храни, за трите бели отрови- брашното, захарта и солта. На втората ми бригада работех в магазин за сладки и фъдж и един от честите въпроси, които клиентите задаваха беше: “Is this gluten free?”(Това без глутен ли е?). Забелязах как глутенът е като някакво “страшилище” за хората и как е важно да обръщаме внимание на здравето си, на начина на хранене, на това как изглеждаме. Не мислите ли?
Запознах се бранд, който произвежда безглутенови изделия, има интересни мисия и цели, апетитни рецептите в сайта, паста, паста и пак паста! Ах, la dolce vita! Предложиха ми да ги опитам и да открия разликата между обикновената паста и тяхната. Е, да, определено има! Казва го човек, който може да живее само на паста и не прави разлика, защото я яде под всякаква форма – с месо, без, със сметана, песто, изобщоо… ВСИЧКО! Няма да задълбавам в съставките и многобройните видове.
Искам да Ви покажа рецептата, по която се ръководих и която се получи сполучливо. ( Добре че, мама и брат ми живеят в съседния блок, за да има с кого да споделя вкусотията.) Ето и рецептата:
Необходими продукти:
Безглутенова паста – Аз използвах Penne
Спанак – едно пакетче
Готварска сметана – 200мл.
Синьо сирене – 100 -150гр., по Ваш вкус
Скилидки чесън – сложих две, за да не стане много чесново, защото добавих олио от трюфели, в което също има чесън
Индийско орехче – на око
Сол – на око
Прясно смлян черен пипер – на око
Зехтин – 2 ч.л. + няколко капки oлио от бял трюфел
Пармезан за поръсване – по желание
Начин на приготвяне
В тиган загрейте зехтина и добавете нарязания чесън, докато омекне и се ароматизира зехтинът. Добавете сметаната, сол, черен пипер и индийско орехче и оставете течността да заври и да се сгъсти. След това добавете синьото сирене и продължете да бъркате до пълното му разтапяне.
Бланширайте спанака: заливате го за кратко с гореща, леко подсолена вода, след това го прибавяте към вече готовия млечен сос.
Сварете паста в дълбока тенджера с голямо количество подсолена вода за около 8-10минути. Веднага след сваряването прибавете пастата към соса. Сервирайте гореща и поръсете с прясно настърган пармезан.
Подредете масата stylish и Поднесете с охладено бяло вино.
Ивелина Кирилова