Лятото – сезонът на слънцето, плажа и неподражаемите аромати на пресни плодове. Какво може да бъде по-приятно от това да се насладим на лек и освежаващ десерт, който съчетава най-сладките летни плодове с нежната кремообразна текстура на маскарпонето?
Представяме ви една рецепта за Тирамису с праскови – уникален десерт, който ще ви днесе истинска наслада. Необходимите съставки са лесни за намиране, а приготвянето му е лесно дори и за начинаещи кулинари.
Време за подготовка: около 20 минути
Време за приготвяне: около 10 минути
*Общо време: около 30 минути
Порции: 4-6 порции
Необходими продукти:
250 г Маскарпоне
1 ч. ч. (около 240 мл) течна сметана
3 с. л. захар
1 ванилия
бишкоти
4 праскови, нарязани на тънки парчета
1 ч. ч. сок от праскови (можете да използвате и друг вид плодов сок)
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте маскарпонето до получаване на гладка текстура. Можете да използвате миксер или бъркалка. В отделна купа разбийте течната сметана до пухкава смес. Добавете захарта и ванилията и разбъркайте добре. Обединете разбитата сметана с разбитото маскарпоне и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
В правоъгълен или квадратен съд подредете бишкотите, като преди това ги потопите в прасковения сок. Не ги потапяйте твърде дълго, за да не станат прекалено меки. Върху подредените бишкоти намажете слой от половината смес от маскарпоне и сметаната върху. Наредете половината нарязани праскови върху слоя маскарпоне. Направете втори слой. Поставете прасковените тирамису в хладилника за поне 2-3 часа (препоръчително през нощта), за да се охлади и за да се съчетаят вкусовете.
Сервирайте със свежи праскови или други сезонни плодове, ако желаете. Добър апетит!
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята.
Снимка: freepik.com