Със златното време навън дойде ред да ви представим една лесна рецепта, основана на царицата на есента – тиквата. Освен, че е богата на полезни вещества като калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, мед и кобалт, тиквата съдържа и високи дози на витамин С (15 мг. на 100 гр.), както и каротин, целулоза. Консумирайки тиква, вие си осигурявате още пектин и витамини В1, В2 и РР.
Не само месото на сладкия зеленчук обаче е толкова полезно. Семките на тиквата също се славят с незаменими лечебни и хранителни свойства. Те са богати на масла, белтъчни и смолисти вещества. Добре е да се консумират не много осолени. Тиквените семки са препоръчителни за хората с хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит, анемия, хипертония и остеопороза.
Кулинарното изкуство е намерило стотици начини да оползотвори всички изброени по-горе богатства. Тиква се приготвя както печена, така и под формата на супи, пюрета, основни ястия, сладкиши, разядки. Ние избрахме за вас следната лесна и бърза есенна рецепта за
Тиквени меденки:
Необходими продукти:
- 250 г сварена и пюрирана тиква
- 350 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л сода бикарбонат
- 1 ч.л. канела
- 1/4 лъчичка прясно смляно индийско орехче
- 1/2 ч.л. сол
- 125 г масло
- 200 г бяла захар
- 100 г кафява захар
- 1 яйце
- 1 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
Смесваме маслото и двата вида захар и разбъркваме с миксер. Към тях добавяме яйцето. След него в купата слагаме сварената и пюрирана тиква.
Пресяваме брашното. В него прибавяме бакпулвера, содата, ванилията, солта, канелата и индийското орехче. Брашнената смес добавяме на 2 части към тиквената като отново разбъркваме с миксер.
С полученото тесто пълним пош или шприц. Загряваме фурната на 180 градуса при програма за печене отгоре и отдолу. Шприцоваме малки количества от тестото (с големината на малка супена лъжица). Ако искаме да печем 2 тави едновременно, загряваме фурната на 160 градуса на програма за печене отгоре и отдолу с вентилатор.
Печем около 15 мин.
Готовите меденки охлаждаме върху метална решетка. Можем да ги съхраним в метална кутия.
EspressoNews