Надя Тодорова от Годеч е първия финалист в първото издание на кулинарния конкурс „Сподели своя вкус с Espressonews“. Нейната питка със сирене бе най- харесваната рецепта през изминалата седмица.
Необходими продукти:
- 2 яйца и 1 белтък /жълтъка остава за намазване на питката/,
- 5 с. л. разтопено масло,
- 5 с. л. кисело мляко,
- 500 мл. прясно мляко,
- 1 с. л. сол
- 1/2 кубче прясна мая
Начин на приготвяне:
Mаята се подхваща с 4 с. л. брашно, 1 с. л. захар и прясното мляко. Стои около 15 минути да втаса. В дълбока купа се прави кладенче, в което се изсипва маята и останалите продукти. Замесва се меко тесто, за което е необходимо 1- 1,200 кг. брашно. Така омесеното тесто се слага в затоплената фурна на 50 градуса за 20 минути, след което се оформя питката. Къса се едно топче за средата на питката, а останалото тесто се разточва на кора, която се намазва с размекнато масло, поръсва се със сирене и се навива на руло. Рулото се нарязва на парчета около 2 см., които се подреждат едно до друго, като се застъпват. Питката втасва още веднъж преди печене за около 30 минути. Пече се в умерена фурна на 180 градуса за 40 минути.
Да ви е сладко!
С кулинарния конкурс „Сподели своя вкус с Espressonews“ даваме възможност за изява на всеки любител на домашно приготвената храна и нейното стилно представяне! Ако желаете да се включите в конкурса и Вие вижте правила и условия за участие.
Espressonews